Kormányon és ellenzékben

Kormányon és ellenzékben

Az RMDSZ a lehető legkönnyebb utat választotta, nem lépett kormányra és nem is lett elkötelezett ellenzéki, kívülről támogatja a vörösöket, ezzel egyszerre van kormányon és ellenzékben.

Ez azt is mutatja, hogy nem mernek teljesen odaállni a Dragnea és Tăriceanu vezette gengszterek mellé, mert az már igen sok lenne. Szegény szavazók még az hihetnék, hogy ők sem jobbak a deákné vásznánál… Persze nem nagyon maradnának ki a buliból, megszokták az elmúlt évtizedekben a kormányzás közeliség előnyeit. Kérdés, hogy mennyire lesz elég az erejük s mekkora a liba ára. A kívülről való támogatás, azt feltételezi, hogy az RMDSZ, akkor fog a kormánnyal együtt szavazni, ha lesznek közös ügyeik. A kampányban a legfontosabb ügy, amit a politikai elemzők a PSD, ALDE és az RMDSZ közös ügyének neveztek, az a DNA meggyengítése volt. Na mármost az nem kérdés, hogy Dragneáék érdeke a Korrupcióellenes ügyészség kiherélése. Az egész csak idő kérdése, ahogy az is, hogy egyféle amnesztia törvényt fogadtassanak el, ami gondolhatjuk, hogy kik érdeke.

Ez a PSD persze már a nem az a régi, elavult tömegpárt, amit Ponta átvett. Dragnea rendes tisztogatást vitt végbe, megfiatalította a pártot és persze teljesen maga alá gyűrte. Nincs apelláta, az történik, amit a vezér akar. Ha vezér nem lehet miniszterelnök, akkor lesz egy fiatalabb, szalonképesebb, de mindenben engedelmeskedő báb. Persze ez a felállás nem idegen a Kelet-Közép Europában meghonosodott politikai kultúrától, lengyelországban a tekintélyelvű Jog és Igazság párt elnöke is egy bábot tett maga elé, mert tudta őt kevesebben fogadnák el miniszterelnöknek. A Grindea kormány többi tagjától sem kell félni, hogy önállósodni próbálnának, mindannyian engedelmeskedni fognak a teleormani despotának. Van köztük magyar gyűlölő, plagizátor, olyan, akinek nincs megfelelő képzettsége. Ezzel a kormánnyal nehéz közösséget vállalni.

A nagy kérdés, hogy mi az, amiért cserébe kívülről támogatják a gengszterkoalíciót? Feltehető, hogy elég nagy ára volt, mert nem hihető, hogy apróért odaállna valaki a Dragneáék mellé. Reméljük hamarosan kiderül.

Nemzetközi szintéren egy fokkal jobb, hogy az RMDSZ nincs kormányon, mert legalább nem legyintik le a jogsértéseket mondván, hogy kormányon vagyunk, mit akarunk. Persze ezt a kegyelmi időt ki is kell használni és a megalapozott sérelmeket propagálni kell, mert kitudja meddig nem lesz kormányon a Szövetség.

Az pedig biztosnak látszik, hogy itt nagy autonómiaharc nem várható vagy négy évig, próbálkozás lehet, hogy lesz de csak a látszat kedvéért. Már csak azért, mert akkor nem támogatnák kívülről a kormányt, hanem kemény ellenzéki szerepet vállanának, s ha valamikor volt olyan kormány, aminek kellett az ellenzék, akkor ez az.

Fancsali Ernő

Facebook Comments
(Visited 317 times, 1 visits today)